Bijzonder gebouwd
De Zalmhaven in Rotterdam is een project van superlatieven. Bij voltooiing is de toren met 215 meter het hoogste gebouw van Nederland en de hoogste woontoren van de Benelux. Ook de bouw is een kunststukje op zich. Door het gebruik van een hijsloods kan De Zalmhaven sneller, efficiënter en veiliger de lucht in. Het is de eerste keer dat een hijsloods wordt gebruikt voor een woningbouwproject.
In Nederland betekent hoogbouw: pionieren. Het brengt, zeker binnen steden, een aantal uitdagingen met zich mee. De ruimte om te bouwen is beperkt, er zijn veel vraagstukken wat betreft de veiligheid en de overlast voor de omgeving is vaak aanzienlijk. Ook de bouwsnelheid is van belang, legt ontwikkelingsmanager Edwin van Leeuwen uit. Met name voor toekomstige bewoners. “Zij willen na het tekenen van hun koop- of huurovereenkomst immers niet eindeloos op hun nieuwe woning wachten. En voor al deze zaken is de hijsloods een uitkomst.”
Om De Zalmhaven zo veilig en efficiënt mogelijk te kunnen bouwen, is gekozen voor het prefabriceren van het gebouw. Gevels, binnenwanden, balkons en bordessen komen kant-en-klaar aan in Rotterdam om meteen te worden verwerkt. Om dit het beste te kunnen doen, is gekozen voor bouwen met een hijsloods. Dit is een platform met kranen die met de bouw mee omhoog klimt. In plaats van gigantische hijskranen rond de bouw te moeten plaatsen, steunt de hijsloods op vier punten op hydraulische vijzels die de loods omhoog kunnen duwen. Om de prefabelementen naar boven te brengen, gebruikt de loods twee bovenloopkranen. “Dit is vooral prettig voor de omgeving, omdat er op deze manier de minste overlast is van de bouw en voor de veiligheid hoeven er ook geen panden te worden ontruimd. Dit is bij traditionele hoogbouw wel het geval’, aldus van Leeuwen.
“Maar de grote winst zit hem in het feit dat de hijsloods helemaal dicht is. Dit zorgt voor een compleet geconditioneerde ruimte. Regen, wind, ijzel, hagel, sneeuw en vorst hebben zo totaal geen invloed meer op de bouw. Het werk kan het hele jaar gewoon doorgaan en dit levert behoorlijk wat tijdswinst op. Daarnaast is de hijsloods een veel veiligere plek voor de mensen die er werken.”
Voor De Zalmhaven is gekozen voor het gebruik van een hijsloods in samenspraak met uitvoerder BAM, na succesvol gebruik bij het Erasmus MC in Rotterdam. De hijsloods is voor De Zalmhaven in een grote hal geperfectioneerd, gebouwd en vervolgens klaargemaakt voor gebruik. Sinds september staat de hijsloods op zijn plaats. Vanaf de vijfde verdieping komt hij in actie en dat blijft zo tot de 58ste verdieping, op 186 meter hoogte. Vanaf dat punt wordt de toren namelijk smaller en dat vraagt om bouwen op de traditionele manier. Dankzij de hijsloods en het gebruik van prefabelementen lukt het om elke week een verdieping te bouwen. Van Leeuwen: “Op zaterdag duwen de hydraulische vijzels de loods weer een etage hoger. Dit is niet alleen efficiënt, maar voor de bewoners van De Zalmhaven is het ook winst: zij weten namelijk vrij nauwkeurig wanneer ze de sleutel van hun nieuwe huis op grote hoogte krijgen.”