Algemeen

 • Ik ben geïnteresseerd en wil huren. Wat moet ik doen?

  Via het kopje “Huren in De Zalmhaven” kunt u het aanbod in De Zalmhaven terugvinden. Onderaan deze pagina wordt u doorgelinkt naar de pagina van verhuurder Schep Vastgoedmanagers en kunt u uw interesse kenbaar maken.

 • Kan ik huurtoeslag aanvragen?

  De woningen worden verhuurd in de vrije sector. Het is niet mogelijk om huurtoeslag aan te vragen.

 • Moeten er inschrijf- of bemiddelingskosten worden betaald?

  U hoeft geen inschrijfkosten te betalen en er zijn geen bemiddelingskosten/courtage. Voor de oplevering van de woning dient de eerste maand huur en de eventuele borg te zijn/worden overgemaakt via internetbankieren. Een waarborgsom is niet standaard en wordt alleen gevraagd indien er niet (volledig) aan de huurvoorwaarden wordt voldaan of indien u zelfstandig ondernemer bent. Verderop in de FAQ vindt u meer informatie terug over een waarborgsom.

Inkomen en toetsing

 • Wat zijn de inkomensvoorwaarden om te huren?

  Om een woning te huren dient u de volgende inkomensvoorwaarden als richtlijn aan te houden:

  U heeft een vast aantoonbaar bruto maandinkomen van minimaal 3,5 x de maandhuur voor een éénpersoonshuishouden uit vast dienstverband. Vakantietoeslag, eventuele 13e maand en vaste bonussen mogen hierin worden meegerekend.

  Huurt u samen? Dan geldt het onderstaande:
  U heeft een vast aantoonbaar bruto maandinkomen van minimaal 4 x de maandhuur. Het tweede inkomen kan volledig worden bijgeteld.

  Bent u gepensioneerd?
  U heeft een vast aantoonbaar bruto maandinkomen van ca. 3,5 x de maandhuur. Indien een huurder de pensioengerechtigde leeftijd bereikt mag het bruto (pensioen)inkomen met 25% verhoogd worden in een toetsing met het minimaal bruto maandinkomen. Eventuele vakantietoeslag en 10% van het eigen vermogen mag hierin worden meegerekend.

  Eigen vermogen?
  Vrij beschikbaar vermogen op een Nederlandse bankrekening kan gebruikt worden indien u niet direct kan worden voldaan aan de inkomenseis. In de meeste gevallen rekenen wij 10% van het aantoonbaar en actueel beschikbaar vermogen bovenop het inkomen. Het verhuurteam zal beoordelen of er uitzonderingen op deze eisen kunnen worden gemaakt.

  Maandhuur excl. servicekosten Aantal inkomens Minimaal bruto maandinkomen
  tot € 1.200 1 4 keer de huur
  tot € 1.200 2 4,5 keer de huur
  vanaf € 1.200 1 3,5 keer de huur
  vanaf € 1.200 2 4 keer de huur

  Nog vragen? neem dan contact op met de makelaars.

 • Wat zijn de inkomensvoorwaarden om te huren als zelfstandig ondernemer?

  Als u zelfstandig ondernemer bent wordt u gevraagd een waarborgsom van minimaal twee maanden te betalen vóór ondertekening van het huurcontract. Vrij beschikbaar vermogen op een Nederlandse bankrekening kan gebruikt worden indien niet direct kan worden voldaan aan deze inkomenseis. In de meeste gevallen rekenen wij 10% van het aantoonbaar en actueel beschikbaar vermogen bovenop het inkomen. Het verhuurteam zal beoordelen of er uitzonderingen op deze eisen kunnen worden gemaakt.

 • Mogen ouders of derden garant staan als er niet voldaan wordt aan de inkomensvoorwaarden?

  Het is helaas niet toegestaan om een woning te huren met een garantsteller.

 • Telt een uitkering mee als inkomen en mag deze meegenomen worden in de inkomensberekening?

  Een uitkering wordt als inkomen meegenomen mits het een uitkering voor langere periode betreft. Denk hierbij aan een WIA of Wajong uitkering. Indien dit het geval is ontvangen wij graag het volgende van u:
  • Toezeggingsbrief UWV in plaats van werkgeversverklaring
  • Kopie bankafschrift waarop storting uitkering zichtbaar is
  Daarna zullen wij intern beoordelen of u voldoet aan de inkomensvoorwaarden.

 • Mag ik ook huren als ik werk via een uitzendbureau?

  Indien u minimaal beschikt over een fase A overeenkomst is het mogelijk om in aanmerking te komen.

 • Kan ik als student de woning huren?

  Het is alleen mogelijk om te huren met voldoende inkomen volgens de inkomensvoorwaarden, waarbij maximaal 2 inkomens tot een gemeenschappelijk inkomen gezien mogen worden. Ook mogen er niet meer dan twee huurders op een adres ingeschreven staan.

  Tenzij aan deze eisen wordt voldaan is het voor studenten niet mogelijk een woning te huren. Er worden geen garantstellingen door derden (ouders) geaccepteerd.

 • Door hoeveel bewoners mag of moet de woning bewoond worden?

  Er wordt enkel verhuurd aan alleenstaanden, samenwonenden (maximaal 2 huurders) en gezinnen.

 • Wordt er een waarborgsom gevraagd? Zo ja, hoeveel bedraagt deze?

  Een waarborgsom wordt niet standaard gevraagd, alleen in gevallen waarbij er extra zekerheid nodig is. Bijvoorbeeld wanneer u zelfstandig ondernemer bent geldt een waarborgsom ter hoogte van 2 maanden, wanneer u een tijdelijk contract heeft of (deels) op eigen vermogen huurt, dan geldt een waarborgsom ter hoogte van 2 maanden. Eventuele afwijkende inkomenssituaties zullen door ons beoordeeld worden waarbij een waarborgsom gevraagd kan worden.

Inkomen en toetsing

 • Welke documenten moet ik uploaden?

  Veilig, makkelijk en snel! Wij maken het (in eerste instantie) makkelijk voor u. Voor De Zalmhaven hebben wij Qii ingeschakeld. Qii heeft de mogelijkheid om “up to date” data op te halen bij verschillende instanties, zoals “Mijn UWV, Mijn pensioen, Mijn belasting etc”. Met 1 druk op de knop geeft u toestemming aan Qii om deze gegevens te gebruiken. Op basis van deze validatie kan er een woning aan u toegewezen worden.

  Na het toewijzen van een woning kan het zijn dat er nog aanvullende informatie wordt gevraagd of u alsnog bepaalde documenten moet uploaden, bijvoorbeeld als u zelfstandig ondernemer bent of onlangs bent begonnen bij uw nieuwe baan. Maar aan de voorkant dus veilig, makkelijk en snel.

  Een verhuurders- of hypotheekhouders verklaring is altijd verplicht om aan te leveren, indien een woning aan u wordt toegewezen

 • Wat is een verhuurders- of hypotheekhouders verklaring?

  Dit is een document welke uw verhuurder en of hypotheekverstrekker opstelt omtrent de (huur)betalingen die u behoorde te betalen. Zij kunnen verklaren dat de huur en of hypotheek inclusief bijbehorende rente altijd op tijd zijn voldaan en dat er geen betalingsachterstanden zijn.

 • Hoe worden de woningen toegewezen?

  De woningen in De Zalmhaven worden toegewezen aan de best passende kandidaat. Indien er meerdere kandidaten zijn die voldoen aan de huurvoorwaarden en de gestelde inkomenseis, wordt er per woning geloot.

 • Wanneer hoor ik of ik een woning toegewezen heb gekregen?

  Nadat u zich heeft ingeschreven en uw dossier compleet heeft gemaakt neemt het verhuurteam binnen enkele werkdagen contact met u op, indien u bent geselecteerd als kandidaat voor de woning.

Huren

 • Kan ik de woning bezichtigen?

  Neem hiervoor contact op met het verhuurteam. Aangezien de woningen die op de website staan als beschikbaar nog bewoond (kunnen) zijn, zal dit door het verhuurteam bepaald worden wanneer dit mogelijk is.

 • Wat is de minimale huurtermijn?

  U huurt de woning voor minimaal 1 jaar, gerekend vanaf de ingangsdatum van de huurovereenkomst. Daarna is de huurovereenkomst te beëindigen alleen per de eerste van de maand met inachtneming van een opzegtermijn van 1 volle kalendermaand.

 • Is er, naast de huurprijs, nog sprake van servicekosten?

  Ja, de servicekosten zijn kosten bovenop de kale huur. De voorschotten van de servicekosten zijn vastgesteld op € 100,00 per maand voor De Zalmhaven II en III (MidRise) en €125,00 per maand voor De Zalmhaven I (HighRise). Voor de gezamenlijke ruimtes waar alle bewoners gebruik van maken worden bepaalde kosten gedeeld. U ontvangt hiervan altijd een separate opgave en jaarlijks een overzicht van de servicekosten. De samenstelling van de servicekosten is in een wettelijk kader bepaald. Meer informatie hierover kunt u vinden op de website van de rijksoverheid.

 • Is de genoemde huurprijs inclusief warmte, water en elektra?

  Nee, de prijs is de kale huurprijs. U dient zelf de contracten voor warmte, water en elektra af te sluiten. Meer informatie verderop in de FAQ.

 • Is er parkeergelegenheid bij de woningen?

  Parkeren bij De Zalmhaven is mogelijk in de ondergelegen parkeergarage. We hebben 140 parkeerplaatsen beschikbaar ten opzichte van 200 huurwoningen. Derhalve is de capaciteit beperkt en is er niet altijd een parkeerplaats beschikbaar. De kosten voor een parkeerplaats bedragen € 160,00 per maand excl. servicekosten.

  Vanuit de gemeente Rotterdam zijn er voorwaarden gesteld bij het afgeven van vergunningen bij (nieuwbouw)complexen. Zo wordt er in principe geen vergunning afgegeven indien parkeergelegenheid in het (nieuwbouw)complex beschikbaar is.

  Hieronder een link van de gemeente Rotterdam met meer informatie: www.rotterdam.nl/loket/parkeervergunning-bewoner/

 • Heeft de woning een berging voor opslag van bijvoorbeeld fietsen?

  Ja, de appartementen beschikken over een externe berging gesitueerd op de begane grond tot en met de 4e etage.

 • Is er een gemeenschappelijke stalling waar ik mijn fiets kan parkeren?

  Ja, op de begane grond in de parkeergarage is een gemeenschappelijke fietsenstalling.

 • Is het toegestaan om huisdieren mee te nemen?

  Huisdieren zijn toegestaan mits dit geen overlast / gevaar veroorzaakt voor andere bewoners. Zorg er dus voor dat uw huisdier niet overmatig blaft of miauwt, niet ontsnapt uit de woning en geen schade veroorzaakt aan het appartement en/of gemeenschappelijke delen.

Afwerking van de woning/complex

 • Hoe ziet de keuken eruit? Welke keukenapparatuur is aanwezig?

  De woningen worden voorzien van een hoogwaardige witte keuken met Siemens inbouwapparatuur en composiet aanrechtblad. De keuken is voorzien van een combimagnetron/oven, koelkast met vriesvak, elektrische (inductie) kookplaat, (recirculatie) afzuigkap en vaatwasser. Per type is de indeling van de keuken verschillend. Bekijk hiervoor de plattegronden.

 • Hoe zijn de badkamer en toilet afgewerkt?

  De badkamer en toilet worden voorzien van witte tegels en de vloer van antraciet tegels. De badkamer heeft een inloopdouche met hard glazen douchescherm met deur, een apart bad en een dubbele wastafel. Tevens wordt de badkamer afgewerkt met een handdoekenradiator en wordt verlichting boven de spiegel aangebracht.

 • Waar bevindt zich de wasmachine aansluiting?

  De wasmachine aansluiting bevindt zich in de technische ruimte van het appartement.

 • Hoe hoog is het plafond?

  De plafondhoogte is minimaal 2,63 meter.

 • Hoe zijn de wanden van de woning afgewerkt?

  Alle wanden zijn voorzien van een fraai glad renovlies behang (en gesausd in RAL 9010) met uitzondering van de meterkast. Het toilet en de badkamer zijn tot aan het plafond voorzien van tegelwerk. Deuren en kozijnen mogen niet geschilderd worden.

 • Hoe zijn de vloeren van de woning afgewerkt?

  Alle vloeren, met uitzondering van de badkamer en het toilet zijn voorzien van een fraaie hoogwaardige PVC vloer (IVC Moduleo 40) inclusief (hoge) witte MDF plinten (90x12mm). Totaal hanteren we 4 verschillende kleuren vloeren. Per verdieping is er gewisseld van kleur.

 • Hoe worden de woningen verwarmd?

  De woningen beschikken over comfortabele vloerverwarming en -koeling, welke in een aantal kamers van de woning individueel regelbaar zijn. In de badkamer is nog een additionele verwarming via een handdoekradiator. De woningen maken gebruik van warmte-koude opslag (WKO) aangevuld met Stadsverwarming. Er wordt een leveringsovereenkomst tussen de huurder en exploitant BAM Energy Systems (BES) afgesloten.

 • Wanneer kan ik warmte, elektra en water regelen?

  U kunt dit pas doen na de oplevering i.v.m. het doorgeven van meterstanden. Voor het water kunt u terecht bij Evides. Het afnemen van elektra is vrij naar keuze. Het betreft hier een dubbele meter.

  Voor warmte ontvangt u, na ondertekening van de huurovereenkomst, vanuit het verhuurteam een Leveringsovereenkomst tussen u en exploitant BAM Energy Systems (BES).

 • Is er een glasvezelaansluiting in De Zalmhaven aanwezig?

  Ja, er is glasvezel in de woning aanwezig. De glasvezelaansluiting van KPN en Ziggo is aanwezig in de meterkast.

 • Beschikt het gebouw over een lift?

  Ja, High Rise beschikt over 3 liften de Mid Rise beschikken (per gebouw) over 2 liften. Het formaat van de lift is ca. 1,1 mtr x 2,2 mtr x 2,2 mtr (l x b x h).

 • Hoe zijn de balkons afgewerkt?

  Alle balkons zijn voorzien van een lichtpunt en glazen omheining.

 • Is het gebouw duurzaam?

  Het complex wordt zeer duurzaam gebouwd en overtreft de huidige duurzaamheidseisen met een EPC waarde van <0,4. Deze wordt gehaald door de appartement gasloos te realiseren en worden verwarmd (gekoeld) door een WKO-installatie en aangevuld met Stadsverwarming.  Verder zorgen goede isolatie van dak en gevel, HR-glas en zonnepanelen en de gemeenschappelijke daktuin voor een duurzaam en groen karakter.

 • Hoeveel woningen omvat het totale project?

  In totaal omvat De Zalmhaven 452 appartementen en 33 herenhuizen, een parkeergarage, kantoren, commerciële ruimtes, een daktuin en een restaurant met zicht over de imposante skyline van Rotterdam. Van de in totaal 452 appartementen en 33 herenhuizen zijn er 285 koopwoningen en 200 vrije sector huurwoningen.

  Van de 200 vrije sector huurwoningen bevinden zich 104 huurwoningen in de HighRise en 96 huurwoningen in de MidRise.